Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt lähdetään juoksulenkeille maastoon sauvat viuhuen – nivelystävällisen lajin suosion kasvu näkyy myös Vantaan Hiihtoseuran kursseilla

Vantaan Hiihtoseura on kuluneen syksyn aikana pitänyt sauvajuoksukursseja. Ohjelmassa on ollut muun muassa perinteistä sauvakävelyä sekä sauvajuoksua portaissa, rinteessä ja suolla. Ajatuksena on ollut tarjota maistiaisia kilpahiihtäjien harjoittelumuodoista.

– Sauvoilla saadaan juoksuun mukaan ylävartalonkin aktiivisuus ja sitä kautta rytmiä. Kädethän rytmittävät juoksuliikettä, mutta sauvoilla saa tehtyä liikkeen loppuun vielä tehokkaan työnnön, selvittää VHS:n sauvajuoksuvalmentaja Aleksi Hirvonen.

– Sauvajuoksu on tällä hetkellä selkeästi nousukiidossa. Tällaisen havainnon olen lenkkipoluilla tehnyt, sanoo Puijon Hiihtoseuran kasvatti, vuosi sitten Siilinjärven Hiihtoseurasta Vantaalle siirtynyt Hirvonen.

Hirvonen kertoo, että sauvajuoksu on alun perin suunniteltu nivelystävälliselle, pehmeälle maaperälle. Makuasia on, millaisella alustalla sauvojen kanssa haluaa itse juosta.

– Asfaltilla sauvajuokseminen ei tietenkään ole mielekästä. Jätetään juokseminen asfaltille ja juostaan sauvojen kera luonnon helmassa, antaa liikunnanohjaaja Hirvonen ohjenuoraksi.

– Alustavaihtelulla saa sauvajuoksuharjoitteluun hyvää vaihtelua. Ihannetilanne joka tapauksessa on, että maasto olisi edes jossain määrin mäkinen, että saadaan ylävartalokin kunnolla hommiin, hän sanoo.

Sauvajuoksun suosio on näkynyt myös VHS:n tämän syksyn kurssilla. Aktiivisia mukana olijoita ovat muiden muassa Ilona ja Teemu Häkkinen. Hiekkaharjulainen aviopari kertoo kaiken kaikkiaan lisänneensä liikkumistaan korona-aikana.

– Kävelyä, sauvoilla tai ilman, olemme jo pidempään harrastaneet. Sauvajuoksu on nyt tullut syksyn mittaan tämän kurssin kautta tutuksi, Ilona Häkkinen kertoo.

– Sauvajuoksu on paljon tehokkaampaa kuin sauvakävely tai tavallinen juoksu, Teemu Häkkinen toteaa.

– Kropalle paljon monipuolisempaa. Sauvakävely on hyvä vaihtoehto tavalliselle kävelylle, ja kun siihen sekoitetaan juoksu mukaan, niin treeni on vielä kovempaa, Ilona-vaimo täydentää.

Möskärin pururata on Teemu Häkkiselle miellyttävin alusta.

– Ja siellä maasto on mukavan vaihtelevaa.

– Luonnossa liikkuminen on kaiken kaikkiaan niin kivaa, ettei alustalla ole minulle niin suurta merkitystä. Otetaan se, mitä on milloinkin tarjolla, sanoo vaimo.

Vantaan Hiihtoseura järjestää tulevana sunnuntaina Hakunilan urheilupuiston latupohjilla Nordic Running Race -sauvajuoksutapahtuman.

– Haluamme nostaa tätä uutta lajia yleisön tietoisuuteen, kertoo VHS:n toiminnanjohtaja Satu Kalajainen.

– Sauvajuoksu ei rasita niveliä yhtä paljon kuin ”normaali” juoksu, ja siitä tulee samalla hyvää ylävartalotreeniä, Kalajainenkin mainostaa.

– Periaate on, että sauvoilla työskennellään ainakin ylämäet, mutta alamäet saa juosta sauvoja käyttämättä. Sarjoja riittää kahdeksanvuotiaista nelikymppisiin, ja kuntoilijoille on oma sarjansa. Kannattaa lähteä kokeilemaan, kehottaa Kalajainen ja suosittelee osallistujille suojalaseja.

– Siinä määrin siellä saattavat sauvat viuhua.

Hakunilan urheilupuistossa su 24.10. klo 12 alkaen Nordic Running Race -sauvajuoksutapahtuma. Naisten ja miesten yleisissä sarjoissa tapahtuma on osa Vantaan kestävyyskierrosta.