Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulupojista yhä useampi ylipainoinen – Nämä syyt taustalla

Koulupojista yhä useampi on ylipainoinen tai lihava. Tytöillä ylipainoisten tai lihavien osuudessa ei havaittu mainittavaa muutosta, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uudesta tilastoraportista.

Alakouluikäisistä pojista 30 prosenttia oli viime vuonna ylipainoisia tai lihavia. Vastaava osuus vuonna 2017 oli 26 prosenttia. Yläkouluikäisistä pojista ylipainoisten tai lihavien osuus kasvoi samana ajanjaksona 27:stä 30 prosenttiin.

THL:n tiedotteen mukaan kaikista 2‒16-vuotiaista pojista ylipainoisia tai lihavia oli viime vuonna 29 prosenttia ja saman ikäisistä tytöistä 18 prosenttia.

Tilasto ei sisällä tietoja elintavoista.

– Emme pysty sen perusteella arvioimaan syitä poikien ylipainon yleistymiselle. Lasten ylipainon yleistymisen taustalla on todennäköisesti useita tekijöitä elintavoissa ja elinympäristössä. Tarjolla on esimerkiksi runsaasti energiatiheitä ruokia ja juomia. Istuva elämäntapa on yleistynyt sekä lapsilla että aikuisilla, sanoo tiedotteessa THL:n kehittämispäällikkö Päivi Mäki.

Ylipainoisten tai lihavien lasten ja nuorten osuudessa oli suuria kuntakohtaisia eroja. Kunnasta riippuen pojista heitä oli 13‒57 prosenttia ja tytöistä 11‒39 prosenttia.

Koronaepidemia vaikutti viime vuonna neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa tehtäviin terveystarkastuksiin. THL:n tietokantaraportin mukaan lastenneuvolakäynnit vähenivät lähes seitsemän ja kouluterveydenhuollon käynnit noin 21 prosenttia edeltävään vuoteen verrattuna.

Tilaston aineistossa on yli 360 000 lapsen kasvutiedot. Tiedot perustuvat lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa tehtyihin pituus- ja painomittauksiin.