Kahvi maksaa enemmän – Kuluttaja luopui tutusta merkistä, vantaalaisyrittäjät korottivat hintoja

Muutos: Vantaalaisyrittäjä muistaa ajan, jolloin kertakäyttökuppi oli kalliimpi kuin kahvin raaka-aine.

Vantaalainen Raija Meyer on juonut kotona Juhla Mokkaa ”iät ja ajat”, mutta aivan vastikään merkki meni vaihtoon.

– Juhla Mokan hinta on niin korkea, että ostin kotiin toista merkkiä. Olikohan se nimeltään Tumma mokka? Se maksaa 4,50 euroa, kun Juhla Mokan hinta on reilusti yli kuusi euroa.

Uusi kahvimerkki oli positiivinen yllätys. Maku on Meyerin mieleen.

Auringosta ja kahvista Tikkurilantorilla nauttiva Meyer ei ole huomannut kahvilahintojen nousseen.

– Käyn silloin tällöin kahvilla Laureassa Tikkurilan aseman lähellä. Siellä kahvi posliinikupissa maksaa 1,20 euroa ja take away -kahvi 1,50 euroa.

Viereisessä pöydässä kahvia maistelee tikkurilalainen Ted Hofland. Myös hän on ollut vuosia uskollinen kahvimerkille.

– Ostan kotiin aina Löfbergsiä, sitä lilaa. Kahvin hinta on noussut, mutta en aio vaihtaa merkkiä. Kaikkien merkkien hintahan on noussut.

Elintarvikkeiden ja erityisesti kahvin hinnannousu kouraisee myös yrittäjiä.

– Suodatinkahvin hinta on meillä toistaiseksi ennallaan. Erikoiskahvien ja muiden tuotteiden hintoja oli pakko korottaa, koska raaka-aineiden hinnat ovat nousseet rajusti, Tikkurilan kirkon yhteydessä toimivan Lauran Kaffilan yrittäjä Laura Kuusisto toteaa.

Erikois-kahvienja muidentuotteidenhintoja oli pakko korottaa.

Yrittäjä Laura Kuusisto.

Hän on keskustellut kahvin hinnasta myös asiakkaiden kanssa. Hinnalla, jolla aiemmin sai kotiin kolme pakettia kahvia, saa nyt kaksi.

Lauran Kaffila lahjoittaa jokaisesta myydystä kahvista 0,1 euroa kuukausittain vaihtuvaan hyväntekeväisyyskohteeseen.

Korson vanhalla juna-asemalla toimivan Cafe Unelman omistaja Saara Kiisla sanoo joutuneensa nostamaan pari viikkoa sitten kahvin, teen ja kaakaon hintaa. Myös yrittäjä maksaa nyt kahvista enemmän.

– Kaikkien elintarvikkeiden hinta on noussut, mutta kahvissa nousu on huomattava, Kiisla lausuu.

Cafe Unelmassa kahvikuppi maksoi aiemmin 2 euroa, nyt sen hinta on 2,50 euroa.

– Meillä santsikuppi kuuluu hintaan. En viitsi sitä käytäntöä muuttaa, joten koin hinnannoston olevan parempi ratkaisu.

K-Supermarket Ylivedon aulassa olleen kahvilan toiminta päättyi korona-aikana. Tällä hetkellä Ylivedossa on myynnissä take away -kahvia. Kahvikupin hintaa oli yrittäjä Jouni Monton mukaan pakko korottaa raaka-aineen hinnannousun vuoksi. Kuppi kahvia maksaa 10 senttiä enemmän kuin aiemmin.

– Muistan ajan, jolloin kertakäyttökuppi oli kalliimpi kuin kahvin raaka-aine. Nyt tilanne on aivan toinen. Kahvin tukkuhinta on kohonnut niin rajusti, että kahvin raaka-aine muodostaisi varmasti jo merkittävän osan kahvilan menoista.

Myyrmannissa toimivan Vihreä Vuohi -kahvilan päällikkö Nenna Aarnio kertoo yrityksessä käytävän kovaa keskustelua hintojen noususta.

– Ostamamme kahvin hinta nousi lähes kahdeksan prosenttia huhtikuun alussa. Hintoja on mahdollisesti korotettava, Aarnio sanoo.

Vihreä Vuohi -kahvilassa kuppi suodatinkahvia maksaa 3 euroa.

Kahvin hinta tuplaantui

Kahvin maailmanmarkkinahinta on tuplaantunut vuoden takaiseen verrattuna.

Pääsyy hinnannousulle on Brasilian viime kesän hallajaksot ja kevään kuivuus, jotka tuhosivat 20–25 prosenttia kahvisadosta. Brasilia tuottaa yli kolmanneksen maailman kahvista.

– Jos viime vuoden halla toistuisi tänä kesänä, se olisi tuhoisaa, sanoo András Koroknay-Pál.

Hän vastaa Pauligin raakakahvin hankinnasta.

Koroknay-Pálin mukaan kuluttajat ovat saaneet nauttia pitkään varsin edullisesta kahvista. Kahvin hinta oli viimeksi vastaavalla tasolla noin kymmenen vuotta sitten. Silloin hintojen nousu ei vaikuttanut kahvin globaaliin kysyntään globaalisti juuri ollenkaan.

– Nyt tilanne voi olla toinen, sillä yleinen hintojen nousu ja kova inflaatio saattavat laittaa kuluttajan harkitsemaan kahvikupin ostamista, Koroknay-Pál arvioi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut