Suomalaiset heittävät edelleen pois valtavat määrät ruokaa: Luonnonvarakeskuksen (pdf) tutkimuksen mukaan ruokahävikkiä syntyy Suomessa 351–376 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä lähes puolet (46 prosenttia) syntyy kotitalouksissa.
Hävikkiruokaa myyvän Fiksuruoka.fi-verkkokaupan tiedotteesta löytyy 10 vinkkiä siitä, miten tuttujen ylijäämäruokien poisheittoa voi välttää. Osa vinkeistä lienee useimmille tuttuja, mutta joukossa voi olla myös uusia.
1. Kaada ylijäämäkahvit jääpalamuotteihin, ja laita ne pakkaseen. Kun palat ovat jäätyneet, niistä voi tehdä virkistävän jääkahvin. Hyödynnä käytetyt kahvinporot kasvien lannoitteena.
2. Kuivuneesta leivästä voi valmistaa korppujauhoja tai krutonkeja salaattiin.
3. Jos juhlista jää ruokaa yli, anna sitä vieraille kotiin vietäväksi ja säilö loput pakkaseen.
Ylijääneestä kaurapuurosta saa kätevästi herkullisen kauraleivän tai -sämpylät.
4. Jos yrttisatoa tulee liikaa, osan yrteistä voi kuivattaa ja pakastaa.
5. Nahistuneet yrtit kannattaa surauttaa öljyn kanssa herkulliseksi yrttiöljyksi, jonka voi pakastaa jääapalamuotissa tulevia kokkailuja varten.
6. Kesän marjoista voi valmistaa erilaisia hilloja, soseita ja mehuja.
7. Nahistuneet vihannekset, salaatit, hedelmät ja yrtit voi hyödyntää smoothieissa tai kasvissosekeitoissa.
8. Upota vanhentunut maito lettutaikinaan ja järjestä lettukestit.
9. Ylijääneestä kaurapuurosta saa kätevästi herkullisen kauraleivän tai -sämpylät.
10. Valmista ylikypsistä banaaneista banaanileipä tai terveellinen jäätelö.
Parasta ennen -merkintä ei tarkoita ruoan olevan pilalla, Fiksuruoka muistuttaa. Merkintä kertoo vain vähimmäissäilyvyysajasta eli siitä, mihin asti tuotteen luvataan säilyttävän sille tyypilliset ominaisuudet.
Tämän jälkeenkin moni ruoka voi olla vielä erittäinkin käyttökelpoinen. Tuotteen käypyys kannattaa arvioida omilla aisteilla.
Sen sijaan viimeinen käyttöpäivä -merkintä kannattaa ottaa vakavammin. Se on päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.