Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin vegaanin joulupöydässä korvataan kinkku, mäti ja silli – "Mielellään tarjoaisi jotain, mutta vaikea tietää, mikä on hyvä"

Vegaanin joulupöytään löytyy tarjottavaa. Nuoret sukulaiset halutaan huomioida.

Hannu Ketola valitsi viime perjantaina sianlihakinkkupalaa Ruoholahden Citymarketissa. Perinteiset herkut kuuluvat hänen joulupöytäänsä. Ketola sanoo olevansa jo sen verran vanha, ettei omia ruokailutottumuksia voi enää muuttaa.

– Sodan jälkeen syötiin, mitä tarjolla oli.

Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, että nuoremmat ovat tarkempia ruokavaliostaan. Ketolan oma tytär ei syö lihaa. Ketola ei ajattele, että se aiheuttaisi ongelmia joulupöydässä tai muulloin.

– Mielellään sitä tarjoaisi jotain lihaa korvaava, mutta kun ei itse tunne tuotteita, on vaikea tietää, mikä on hyvä.

Monet perinteiset jouluruoat voi kuitenkin valmistaa vegaanisesti ja kinkulle löytyy korvaavia tuotteita.

Helsingin keskustan Ruohonjuuresta kysellään vinkkejä, mitä laittaa tarjolle, kun joulupöytään on tulossa ensimmäistä kertaa vegaani, esimerkiksi lapsenlapsi tai nuoren sukulaisen puoliso.

Myymäläpäällikkö Marika Auersalmen kokemus on, että vegaanivieraat halutaan huomioida joulupöydässä.

– Samalla koko porukka voi tutustua uusiin twisteihin jouluruoissa kuten kookosmaidosta valmistettuun lanttulaatikkoon.

Vegaanikinkun salaisuus on maustamisessa.

Vegaaniset joulukinkut ovat vehnäproteiinista valmistettuja lihankorvikkeita. Isoimpien markettien valikoimista löytyy useampien valmistajien merkkejä, joita myydään jouluisilla nimillä ja kääreillä kuten Vönerin Jouluvarras tai parin vuoden takainen hittituote Santun Juhlaseitan.

Valmiin vegaanikinkun voi sivellä sinapilla, päälle voi ripotella korppujauhoja ja kinkun voi vielä koristella tähtianiksilla.

Vajaan kiloisten mötiköiden ohella tarjolla on pienempiä pakkauksia valmiiksi siivutettua vegaanikinkkua.

Vehnäproteiinista valmistettavan seitan-kinkun voi tehdä myös itse.

Valmistamiseen riittää gluteenijauhe (vehnäproteiini), kikhernejauhe, öljy, vesi ja mausteet.

– Vegaanikinkun salaisuus on maustamisessa, koska gluteeni- ja kikhernejauhe eivät maistu miltään, Ruohonjuuren Auersalmi kertoo.

Maustamisessa voi kokeilla esimerkiksi savupaprikaa, juustokuminaa ja garam masalaa.

Auersalmi kertoo, että aiemmin yrityksen kuivahyllyiltä löytyi valmissekoitus Sika säkissä. Nyt hänen tuntumansa on, että seitanin valmistus on opittu ja ihmiset haluavat tehdä kinkkunsa itse.

Vegaanikinkun voi valmistaa jo hyvissä ajoin ja tarjota aattona joko kylmänä tai lämmitettynä, mikä vähentää aattoillan sähkönkulutusta. Noin kuudelle hengelle tarkoitetun kinkun paistoaika on reilu tunti.

Jouluiset laatikot sopivat erinomaisesti vegaaneille. Laatikoissa käytettävä kerma tai maito on vain korvattava kasvipohjaisilla maitotuotteilla, joita löytyy nykyisin joka marketista. Kookosmaito tuo uuden makuelämyksen laatikoihin.

Vegaanille laatikoiden päälle laitetaan nokare kasvirasvaa eikä voita.

Juureksista valmistettu rosolli sopii myös erinomaisesti vegaanille. Mikäli rosollin kanssa haluaa tarjota kastiketta, voi sen valmistaa esimerkiksi kasvipohjaisesta fraichesta.

Kalojen ja mätien korvaaminen kuulostaa mahdottomalta. Netin vegaanisia joulureseptejä selaamalla löytyy ohje esimerkiksi ”porkkalan” valmistukseen. Se on porkkanasta tehty kylmäsavulohen korvike.

Vegaanin sillipurkissa uiskentelevat munakoisopalat.

Mädin Ruohonjuuren Auersalmi neuvoo korvaamaan mustilla beluga-linsseillä.

– Vähän öljyä ja suolaa keitettyjen linssien sekaan, ja niistä tulee kiiltäviä mustia palleroita, jotka ovat hyvin ravitsevia ja muistuttavat etäisesti kaviaaria.