Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Leivo leipää edullisesti – voit valmistaa leipää uunin lisäksi myös pannulla tai mikrossa, katso reseptit

Suomalaiset syövät paljon leipää. Leipätiedotus ry:n kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisista 95 prosenttia syö leipää päivittäin. Ruotsalaisista 60 prosenttia ja norjalaisista 57 prosenttia tekee samoin.

Meillä on myös monipuolinen valikoima leipiä moneen muuhun maahan verrattuna.

– Leipä ja viljatuotteet ovat kuuluneet kauan suomalaiseen ruokakulttuuriin. Maatalous rakentui viljelyn ympärille. Suomi on suuri maa, ja eri puolilla maata on tehty leipää eri tavoilla, sanoo Leipätiedotus ry:n projektikoordinaattori Terhi Virtanen.

Virtasen mukaan itäsuomalaiseen leipäkulttuuriin kuuluivat hapanleivät ja limput, joita leivottiin tupakeittiöissä viikoittain iso määrä. Länsi-Suomessa puolestaan leivottiin harvemmin ja tehtiin hyvin säilyvää reikäleipää, varrasleipää. Läntiseen leivontaan saatiin makua kuminasta ja makeutta siirapista. Pohjoisessa perinteinen leipä oli ohrarieska.

– Kaupungistumisen ja ihmisten muuttamisen myötä leipä- ja ruokakulttuurit sekoittuivat ja ovat edelleen voimissaan.

Leipätrendeistä Virtanen nostaa esiin terveellisyyden, herkullisuuden, kotimaisuuden ja perinteet.

Täysjyvä on ainutlaatuinen suomalainen juttu moniin muihin maihin verrattuna. Terveellisyyteen liittyy myös vatsaystävällisyys. Jotkut saavat vatsaoireita esimerkiksi hiivasta, hapanleivästä tai rukiista. Kaura sopii moneen ruokavalioon, myös osalle keliaakikoista ja muista suolisto-oireisista.

– Suomalainen leivontateknologia on edelläkävijä. Täällä pystyttiin aloittamaan leivän leipominen pelkästä kaurasta, vaikka kaurassa itsessään ei ole sitkoa.

Herkullisuus voidaan yhdistää perinteisiin. Juureen leivottu ja pitkään nostatettu leipä on sekä perinteikäs että maukas.

Virtasen mukaan kotimaisuus trendinä liittyy erityisesti tämänhetkiseen maailmantilanteeseen.

– Ymmärrys omavaraisuudesta, huoltovarmuudesta ja turvallisuudesta on noussut suureen arvoon.

Leipää kannattaa leipoa itsekin. Näinä energianhinta-aikoina kustannuksiin voi vaikuttaa valitsemalla edullisia raaka-aineita ja erilaisia valmistustapoja.

Rukiinen peltileipä

5 dl vettä

1,5 tl suolaa

1 rkl hunajaa

1 pussi kuivahiivaa

8–9 dl ruisjauhoja

2 dl piimää

1 Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää suola ja hunaja, sekoita.

2 Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin. Lisää jauho-hiivaseos ja piimä vähitellen veden joukkoon. Sekoita tasaiseksi, pehmeäksi taikinaksi.

3 Anna taikinan kohota liinan alla 45 minuuttia. Kumoa taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja tasoita. Ripottele pinnalle hiukan ruisjauhoja ja taputtele taikina levyksi.

4 Paina veitsellä syviä viiltoja taikinaan. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30–40 minuuttia.

Yhden peltileivän ainesten hinnaksi tuli alle euro. Uuni kuluttaa sähköä noin 1,5–2 kilowattituntia tunnissa. Paistohinta määräytyy oman sähkösopimuksen mukaan.

Rahkaleipäset pannulla

8 leipäpalaa

250 g maitorahkaa

0,5 dl maitoa

2 rkl siirappia

2 dl mysliä

2–2,5 dl vehnäjauhoja

1 tl soodaa

0,5–1 tl suolaa

rypsiöljyä paistamiseen

1 Sekoita rahka, maito ja siirappi. Lisää joukkoon kuivat ainekset ja sekoita taikinaksi. Vehnäjauhojen sijaan voit käyttää esimerkiksi hiivaleipäjauhoja.

2 Jaa taikina kahdeksaan osaan. Taputtele litteiksi leipäsiksi. Jos taikina tarttuu käsiin, jauhota käsiä tai kostuta vedellä.

3 Paista leipäset rypsiöljyssä paistinpannulla miedolla lämmöllä.

Rahkaleipästen raaka-aineiden hinta oli alle kaksi euroa. Sähkölieden yksi levy kuluttaa noin 0,5–1 kilowattituntia tunnissa. Paistohinta määräytyy oman sähkösopimuksen mukaan.

Ripeä mikrosämpylä

Yhdelle

7–8 rkl sämpylä- tai vehnäjauhoja

2 rkl kaurahiutaleita

0,5 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

6 rkl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa

2 tl rypsiöljyä

1 Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kauramaito ja öljy, sekoita taikina tasaiseksi.

2 Lämmitä mikronkestävässä pienessä kupissa mikroaaltouunin täydellä teholla noin 1,5–2 minuuttia. Kokeilemalla oppii oman mikronsa sopivimman paistoajan.

Yhden mikrosämpylän ainesosien hinta liikkuu muutamissa senteissä. Mikroaaltouuni kuluttaa sähköä noin 0,2 kilowattituntia kymmenessä minuutissa.

95%

Leipätiedotus ry:n mukaan suomalaisista 95 prosenttiä syö leipää joka päivä.